Sunday, July 4, 2010

bermulanya perpindahan...

salam u'all....
aku dah tukar ke blog baru...
papehal,usha2 ler blog baru aku...thank for coming again...
lols


nie dia link blog baru aku...
miakslamberselamanya.blogspot.com

keep reading and i am always appreciate it..:P

Thursday, June 3, 2010

tukar ke blog lain...

salam warga blog yang di sayangi selalu..
aku nak buat blog baru...aku xtaw la kenape blog aku nie showing that'object not found'(if korang dapat bace la)..
klo korang dapat bace,silalah join member kat blog aku yang baru...nanty,aku akan bagi link yang baru kat korang..

terima kasih atas kesudian meembace anda sekalian...
arigato gozaimasu!!!

Thursday, May 27, 2010

xdapat nak balek gawai nie..




mlm td,ajutan gtw sume dak saba sarawak ada perjumpaan keesokkan harinye(27may2010)..
aku sedikit hepi kerana masih ada peluang untuk aku memohon cuti untuk balek bergaawai bersama keluarga..

hari ini,aku berjumpa dengan kapten fahimi...dia memberitahu,hanya peg kadet yang menyambut gawai sahaje balek...mean that,peg kadet berbangse iban...
so,aku forward kn la harapan ku untuk balek bersama-sama ngn mbe2 sarawak ku yang laen...
coz im iban too...just that aku kacukan iban+melayu...kapt fahimi berfikir panjang,walhal OC ak juga turut berada di situ...dy dengan serta merta mengatakan aku ini melayu dan terus mengatakan aku tidak lagi menyambut perayaan gawai..

sedih bercampur terkilan kerana ada juga officer yang berfikir demikian...
masuk tahun ini,sudah 4 tahun aku tidak balek bergawai bersama akek dan inek ku di kanpung..
insya allah aku akan balek nannti bla ada lagi peluang sebegini...


akhir kalam,aku ingin mengucapkan selamat menyambut hari gawai khas buat akek n inek..turut sekali yang terutama;my girl,fyonna beatrice yang tidak sabar-sabar lagi ingin meraikan sambutan gawwai bersama keluarga di kampung...setiap kesalahan harap dimaafkan..gayu guru gerai nyamai..
i wish i was there,mengabang bersama,tapi apa kan daya..

Thursday, May 20, 2010

fikiran ku apabila di hadapan laptop...




dikala hujan lebat merenjis-renjis rumah ku,terdetik diriku ingin mencoret sesuatu pada blog milik ku ini..terus meneliti ayat-ayat yang patut aku pilih untuk menbuatkan kalian terus-menerus membaca,....ok...hambar..ahaks

aku ada soalan nie kat kalian..kalau korang bkak laptop dan boleh access to internet,apa yang korang akan bkak??haa...stop baca jap...then....berfikir...dapat jawapan???....ok....simpan je jawapan korang then terus kan berfikir....hek..baik buruk belakang cerita la kan...

ok...then korang banding kan ngn jawapan aku nie...ada yang same x???...

kalau la aku bkak laptop dan boleh access internet,...
first sekali aku akan bkak mukabuku...usha-usha jap ada member baru atau x,then terus ke profile...ada x sape-sape yang post or comment aku punyer post...
second,agak-agak bosan ngn mukabuku,aku akan terus bkak chess.com....bermain main catur ngn player-player lain secara online...main chess aku memang jarang rasa bosan...kalau terus menerus menang la kan...tapi,kalau kalah dan terus kalah,sapa-sapa main pun fed up...hehe..
third,website-website lain aku bkak kejap-kejap je...cam maybank2u,utusan online, and so on...bukan ape,aku nie jenis yang xsuke membaca benda yang aku rasa malas nak baca...hampir sume benda-benda yang berkaitna membaca nie,aku memang malas...sebab tu la aku lame xmencacau dalam blog nie..hihihi..

my friend,
so,ada yang same x??klo xde tu,elok la..korang boleh g jauh dari tuu..hehehe


p/s:aku rasa cam nak selsama je sekarang..hopefully flu nie xlame...:)
















berfikir....

3hari melalui LKP(latihan ketenteraan Perkhidmatan)......

guling-guling memang perit buat pertama harinya..boleh trauma klo staff PTI bagi front support,down....guling,...go!!!!..memang conform 100m perginya...hahahaa
sonok...ada yang jaln cam ketam,ada yanng muntah-muntah cam pompuan ngndung 2bulan...
muntah pun xalang-alang...sume ijo-ijo...eeewwwww...hihihi

hari ke-2,pt cam biasa...layan je la...janji palak nyamman...bah...best...after pt,badan sume sengal-sengal je..nak gurau-gurau just gune 1jari dah ley buat gaduh...bukan gaduh betul pon...gaaduh men-men...

seronok...

Tuesday, May 18, 2010

genap 7 hari perginya seorang wira..


harini genap seminggu CBBM ahmad nordinie meninggalkan kita serta meninggalkan persada dunia tentera udara..SMS yang aku dapat daripada salah seorang skuad ku mlm itu amat menyentuh lubuk hatiku..sekian lame tidak mendengar khabar beliau dan apabila ketemu beliau pula pergi jauh...allah lebih sayangkan kamu...semoga rohmu dirahmati allah dah semoga abadi di sana...

sedih bila terkenang hidup bersama beliau ketika di bangku sekolah dulu since form 4 n form 5 di maktab tentara diraja..1st batch pengambilan form 4 sesi 2006..ingat lagi si arwah selalu membuat ape yang disuruh apabila tahu si arwah muda setahun dari skuad-skuad yang lain..

si arwah jarang merungut malah membuat sesuatu tugasan dengan jaya nya even kadang-kadang si arwah pernah mengeluh..
kisah kita satu skuad di dalam kompeni hotel masih sedar dalam ingatan aku..tidak dapat aku lupakan engkau wahai sahabat...

ucapan takziah kepada keluarga si arwah agar banyakkan bersabar..
keberanian kau yang membuatkan engkau pergi akan kami sanjung dan ambik iktibar..


p/s:soory,aku xdapat olah dengan baik entry kali ini...untuk khabar yang jelas,sila lah melawat ke;
http://www.airforce.gov.my/index.php?option=com_content&task=view&id=618


Friday, May 7, 2010

masih sedar lagi



hye there...hehehe..sepatotnye time-time camni aku dah lena dibuai mimpi...tapi malam ini aku masih la sedar...

maybe disebabkan xsabar nak dapat cuti esok or maybe xsabar nak keluar dari 'kemku,syurgaku' or maybe xsabar nak jumpa membe-membe sekolah agame dulu or maybe xsabar nak teman si dia menunggu flight masing-masing untuk keesokkan harinya...

rindu rasanya tidak dapat ku gambarkan..the thing that im always thinking will be approach soon..i had missed it once..and i will not miss this one again...

cuti semester ku tidak la panjang seperti universiti-universiti laen tetapi ianya amat bermakna bagi ku walaupun sementara..seminggu...sementara la tu kan..

time nie,mesti adek-adek aku dah makin besar..makin comel-comel...hehehe...rindu nye abang kat korang niee...nak beli ape eh esok tok dorang???hmmm...

time nie jugak,membe-membe aku sume dah bawak moto,bawak kete ngan kerjaya masing-masing..gaya...dulu,same-same pakai songkok pakai tie pergi kelas...tapi sekarang dah lain..sume macho-macho...maybe dah ada yang dah kawen dah pon..




time nie jugak,aku masih mengejar ijazah ku disamping meneruskan karya sebagai seorang pegawai tentera......

indah kan..hek:P..









Thursday, May 6, 2010

berakhir sudah semester 2,bermulanya cuti..


alhamdulillah,syukur ke hadrat illahi dengan limpah dah rahmat-Nya,aku telah berjaya menghabiskan paper final semester 2 semalam,05may2010...(arini baru nak post,sbb hepi sgt smlm...hahahahaa)....

paper smalam sepatutnya 3credit hours,tapi aku wat cam 1credit hour je...bukan ape..hatiku lansung tidak concentrate dengan last paper but then,i still doing my best...hatiku sejak dari hari selasa lepas,asyik terkenang kampung halaman..sekian lama akutidak balek ke kampung..bersenda gurau dengan adek-adek,bermesra ngn parent,especially my mom,lepak-lepak ngn shbt baek ku,..haish...aku dah boleh lupe dah sume tuu even untuk sementara...seminggu je cuti kan...tapi xpe,at least ada cuti daripada xde terus kn...

esok,aku dah start cuti...so,rentetan itu maybe menyukarkan aku untuk meng'update' blog nie recently..papehal nanti,lepas abes cuti,aku cite la mane-mane part yang aku rase seronok nak share ngn korrang...hhehehehe:)..

pejam celik,pejam celik,xsangka aku dah habes kan setahun dalam proses nak mendapatkan segulung ijazah...wahhh...indah sungguh..harap-harap,xda la aral melintang tok aku mendapatkannya...amin...

so,u guys hopefully have a great moment in holiday too..(balek-balek nanti,bawak la makanan cket tok membe ni ha..hek)

that all i have for this morning...

assalamualaikum.w.b.t







Monday, May 3, 2010

meaningfull


salam...

hari-hari yang mendatang,menakutkan aku....

cruel life but without this cruel thing it doesnt bring the meaning of life...

aku risau ape akan jadi nanti..makin banyak masa dilalui,makin dekat aku kepadanya

elak punye elak,tackle punye tackle,aku mesti menemui nye..

hopefully aku sempat buat something yang can make myself,my family,my girl proud of me before the time comes...




p/s:beringat la..hidup hanye sekali.enjoy mane pon kite,kite tetap akan pergi jua..
jangan la kamoo mencintai dunia lebih dari akhirat n agamamu..







Saturday, May 1, 2010

bring your mind on it...think..

video

Open Your Eyes
Look around yourselves
Can’t you see this wonder
Spreaded in front of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in their orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony

Let’s start question in ourselves
Isn't this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside ... No

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise

Take us in the best way,....ALLAH
Guide us every single day,...ALLAH
Keep us close to You
Until the end of time..

Look inside yourselves
such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger, love and pain
And all the things you’re feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?

Let’s start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside ... No

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth

Let it take us by surprise
Take us in the best way....ALLAH
Guide us every single day...ALLAH
Keep us close to You
Until the end of time..

When a baby’s born
So helpless and weak
And you’re watching him growing...
So why deny
What’s in front of your eyes
The biggest miracle of life...

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise

Take us in the best way...ALLAH
Guide us every single day....ALLAH
Keep us close to You
Until the end of time..
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth


You created everything
We belong to You
Ya Rab we raise our hands
Forever we thank You..
Alhamdulillah...


Friday, April 30, 2010

terkenang..

petang-petang camni besenye aku mesti baru balek dari swim ke ape ke...tapi arini aku xpergi pon renang...ntah mngapa...perut aku xyah cakap la kn...konfom ke maju ke hadapan nye...hehehe

lepas puas tgk movie,cite lame spiderman 3,aku g la usha-usha balek simpanan gambar yang aku ada...sekian lame dah aku xbalek.(padahal baru setengah tahun)tp kire lme la jugak kn3...aku jumpe la gambar-gambar raye tahun lepas..secare xrasmi nye mengenangkan ku pada ibu,bapa n adek-adek aku yang comel cam aku....

rimdu la kt dorang..uwaaaa....nak share kt korang gambar family raye aku tahun lepas..


~~happy family 2009~~





ni parent aku...pilot n co-pilot in da house


nie kaum adam dalam rumah nie...adek aku nie nakal ckit...eh2,nakal banyak..kalah aku..




nie pulak kaum hawa dalam umah aku...aku xpasti la dorang nie masih camni atau lagi comel dari ini...hihihihi


penolong penaung umah aku a.k.a merangkap o.c kat umah aku..


again dia..rindu ni kat dia..huhuhu


penaung a.k.a c.i kat umah aku...dia bosan-bosan di g pukul o.c....senang cite dia pegang la umah tuu..hek:)



i bring u....

hiiiyahhhh....
this is my new singnature into my blog!!...after this every entries,it will come together with this singature..

before im forgot,very big thank you to MKI because gmme a favor to do it by itself!...thank weyh...

with that,present you....

permintaan warga tua

>>>nie khas buat warga tua yang agak sengal..nah macik!!!aku xtw ape ko nak,tp xpe la..ley gak exercise jari-jemari aku nie ha..<<<<<<<

Pertama Pergi tengok cermin dan lihat apa kekurangan yang ada di wajah anda. Nyatakan

-xd lansung kekurangan just lebih kepada jerawat jep..hek

Kedua Pergi tengok cermin lagi dan lihat kelebihan yang ada di wajah anda. Nyatakan

-senyuman yang menawan n mata yang agak2 sepet disukai ramai but nobody want to get closer when im getting angry..hek :P

Ketiga Apa yang anda suka dengan kekurangan dan kelebihan pada wajah anda tu

-1)ske la coz ngn kekurangan tu ley tlg menambahkan minyak tok goreng ikan...
2)senyuman n mata ku,xd sorang pon dpt duplicate..hehe

Keempat Baju warna apa yang anda pakai sekarang

-kaler ijau

Kelima Pakaian baru yang anda terfikir nak beli

-baju berkolar keluaran polo latest kalau bley sama ngn gf aku..bru macthing..cing,cing..hahaha

Keenam Nyatakan 5 koleksi pakaian yang paling anda sayang

-1/.baju loreng
2/.baju no.3
3/.baju kawad
4/.baju kemeja seed aku tu
5/.bju taekwando...hhehehe:P

Ketujuh Apa perasaan anda apabila mendapat soalan2 ni.

-tersa sgt hambar n mengharap agar dpt brg tu tym speeccial day aku kelak...hahahaha...

Kelapan Upload gambar yang anda rasa paling manis untuk dilihat



nie a gambo yang paling manis bagi aku...nk tahu sebab ape?...sebab nye,banyak snap yang aku buat,nie je yang dia kate lawa...sweet kan3...hihihihi:P

Thursday, April 29, 2010

fed up!!



tepat kol 1620h arini,29april2010 aku menghabiskan ayat-ayat terakhir ku bagi subjek diplomasi yang aku pandang rendah selama 1 sem nie...puas ke aku menjawab?...x!!!aku fed up weyh...fed up gilew...gilew-gilew nye fed up aaa....haish!!..kejam tol..

im doing well for the previous paper that is 6subjects of it...memang aku pulun ckit dari sem lepas...xtahu la kalau member-membe aku perasan...agak-agaknye,xperasan kot...hehehe..tapi,when im check back,paper-paper before nie sume ada gaps tok aku stdy...

tapi arini,lansung xbagi peluang...sekali 2killers subject dia bagi...amek sebijik kat kepale otak aku..jem kepale otak weyh...siyes xtipu...smpai kan,aku yang xpenah2 stdy lepas kol 5ptg,bley stdy lg...pelik xpelik a kn...cuak nye pasal aku stdy subjek yang aku agak susah sangat that is Strategic Studies(S.S)..padahal aku nak abeskan revision aku yang lagi 2topik je..huhu


hari ini tiba juga...aku habis menjawab S.S sejam je dari 2jam30min masa yang diberi...hard co..hahaha...igt lepas tu nk bkak diplomasi la kn..kot2 la ley masuk ape yang aku belajar...malang tidak berbau,aku lansung lupe..aku ley je dok depan laptop,bkak buku dipplomasi,chess on9 terpampang kt kaca laptop aku n menunggu turn aku tok gerak..


aku tak xpect aw,diplomasi nie boleh jadik sesusah ini...sebab nye,ble masuk kelas dia,aku ley je tangkap sume lecture dia bg...sebab pandang rendah nye pasal,aku slalu xmasuk kelas...nasib aku la kn...

akhir nye,aku kecundang bila mana nak menjawab diplomasi tadi...sedih...fed up aku dibuat nya..papehal nanti,aku berserah kepada-Nya..kalau kene repeat,aku jumpa balek ngn diplomasi nie...even i know im a soldier...hmm...

malam yang larut..

pagi ini,
memberi ketenangan kepadaku,
memberi nafas bagiku terus belajar,
memberi seribu satu persoalan yang aku sendiri xpasti
akan jawapan nya...

tepat pukul 2 pagi,
aku masih disini,
menghadap laptop acer aspire 4315,
pemberian dari atok ku,
sempena tamat SPM 2007..

malam semakin larut,
aku terus membelek-belek nota diplomacy,
yang pointnya baru aku dapat 3,4jam yang lalu,
kemas di dalam helaian A4,
namun masih tidak sempurna,..

pagi bakal kunjung tiba,
tidak memberi ku ruang,
menghayati masa tidur yang semestinya indah,
bagi mereka yang tidur..

esok pagi,
aku akan menduduki 2ujian,
yang agak mengancam badge kuning yang ingin aku gapai,
mungkin kah aku layak baginya?..




p/s:syyhh...senyap cket..aku ngah stdy nie...mental-mental,aku tulis blog..korang keep it silent coz someone is sleep very well in her bed..hihi..chaiyok2!!..

Tuesday, April 27, 2010

teruja ;;)







hihihi...petang ni aku xbukak buku lg...ntah mengapa aku jadi begini...maybe subjek yang akan aku tempuh lepas ini lansung xda harapan atau aku dah mantap sangat nak score subjek nie...let us think it together...chill:P

dikala petang nie,selepas penat memerah otak bermain chess online,terdetik dihati aku tok usha-usha blog2 follower aku...n u know what i see???i see everything...lawa dowh blog korang-korang nie...sedikit jeles timbul di benak hatiku...ayat puitis...hahahaha.malah,someone yang aku ajar dulu pon dah punyai blog lagi lawa dari aku..huh..hek..


serius lawa..aku dah nekad dah..nanti-nanti aku nak jgk wat blog yang lawa cam korang-korang...tgk la nanti..hihihi...papehal pon,dari ape yang aku buat sume dtg dr korang-korang jgk..b4 any changes in my blog,i wanna say thank you very much to all of you...=)

salam..chill

4subjects to go~~~

this week is da 2nd week of exam weeks....pejam-celik2,dah 4papers da lepas dah...
pasni subjek yang aku xtarget pon n susah nk pasti kn ianya lulus ataupun tidak...

papehal pon,aku nk stdy...nk dapat badge kuning...nk balek cuti jmpe parent n adek2...rindu ku pada dorang,hanya Allah je yang tahu....

aku nk start stdy nie...sje nk jenguk2,exercise my finger by typing some of not so important entries...

bak kte sorang mbe aku tu,"ko nk carik maklumat,ko dah salah bukak blog....di sini,bukan tempat nyee"...hehehehe

chill2...salam:P

Sunday, April 25, 2010

seronok nye aku hari ini....syukur pada-Mu ya allah...

arini ahad n hari ni jgk msh dlm lingkungan exam weeks...kebiasaaanye,universiti kesayanganku sukar nk bg outing...coz exam week kn..tkot mahasiswa2 lalai pulak...

tapi,miracle happen..new new C.O gave us outing...what a beautiful day right2?lols...bg orang cam aku nie seronok la dpt keluar ecen duet dah kopak(cukai naek)..hihihihi...nk tw knpe aku seronok?..jang,jang,jang...hihihi..coz usually after exam week,there will be a long holidays for all all student in all University in Malaysia especially...

when talk about all students,mean that my girlfriend will go for holiday too...she will go back to her "rumahku,syurgaku" that far away than my house...so,pyh la nk jmpe...dengan adanye outing pg td,dpt la aku meluangkan sedikit masa dengan nye... even though i can count how many hours is it...but,it enough for 2months for the next date..hmm...i think so..

ntah pape lah aku merepek nie...sbnrnye,aku ada exam jepon esok petang..26/4/10...tu yang ayat aku cam serabut cket....pape pon i wanna say very huge thanks to my gf,fyonnabeatrice coz sudi keluar ngn kmk tadik n that polo stuff too...thank you very much honey..

~~~my girl~~~

ok a..aku nk study..post nie,nty aku smbung..takot kang klo esk2,dah basi dah cite nie..tym ngah feel nie la sonok nk tulis...hihhihi..chil guys..gud luck!!

Friday, April 23, 2010

1 februari~~hari bersejarah



tanggal 1februari 1990,tarikh keramat bagi kelahiran seorang bayi besar yang lahir di hospital serian lebih kurang 1734h petang yang membawa kepada kesempurnaan bagi pasangan hasline(emak) dan jamal(bapa)..bayi sulung yang yang kian di sebut-sebut kini lahir dengan penuh kesyukuran dan rasa rendah diri,taat setia membawa perintah serta Arahan dari ILLAHI..ianya tebuktidengan genggaman kukuh yang sentiasa menggenggam setiap masa dan ketika tanapa alpa...

bayi yang besar lagi comel itu dinamakan sesempurnanya oleh seorang atok yang di geruni dengan pangkat yang beliau pegang iaitu mohd mustakiN...nampak gah tapi tiada maksud di situ disebabkan satu huruf yang sememangnya tidak patut terjadi..sayang seribu satu kali sayang...kalau mustakim@mustaqim=jalan yang lurus...kalau muttakin@muttaqin=yang Maha menghukum..tapi nama bayi ini tiada mirip satu pun maksud tersebut..

aku(bayi yanng kian membesar) dengan tunduk redha dengan nikmat yang diberikan kepada ku rasa bersyukur ke hadrat-Nya...aku realise yang hidup aku di dunia ini hanya sementara dan yang kekal hanyalah di akhirat kelak....

1februari 2010,usiaku menjangkau 20tahun..20tahun aku hidup di dunia dengan nikmat yang di beri..alhamdulillah..20tahun aku melihat dunia,kekejaman manusia terhadap muka bumi,dan 20tahun ini jgk aku mempelajari ilmu mu...jikalau hendak di banding kn dengan para sahabat,20tahun ini ilmu akidah penuh di dada..ayat-ayat allah(al-quran) menjadi jiwa setiap insan..sempurna dengan ajaran rasullullah S.A.W...

dari segi sejarah di Malaysia...1februari membawa banyak erti kepada kita,malaysia..
1februari1948 british telah mengistiharkan Persekutuan Tanah Melayu kepada kita..1februari2001,perdana menteri kita yang ke-4,Dr. Mahathir Mohamad telah memrasmikan pembukaan Putrajaya...1februari setiap tahun merupakan hari wilayah bagi persekutuan kuala lumpur..

indah bukan takirh keramat ini..kita yang lahir pada tarikh ini tidak perlu rsa sedih kerana dikala kita bersendirian,ada mereka yang meraikannya untuk kita..hahahahaaha
...betul..aku xtipu dalam hal ini...kita special..u think u r special,then u will be something..hehehe..

nukilan rasmi;future leader general mohd mustakin bin jamal..:)

Thursday, April 22, 2010

masa berlalu macam air..


hari ini,23april2010 means that i have one more paper left for this week..what subject it could be?...wanna know?hehehe...it must be English for academic writing,its bring 2credit hours for my semester and it also a compulsory's subject...when talk about compulsory,it should be done with flying colored...

time passed quickly...sedetik demi sedetik..like fallen water..flow non stop and give us comfortable moment to feel it..in consciousness,we forgot that we have something
to do and something that like to finish it properly...

time flys...sesaat demi sesaat...like a wind at the open field and also sawah padi..nice and smooth hit our skin without we knowing that we have move forward and leave any moments in just a sec...

time...what i have done?my paper is just 4hours 20minutes left..hehe..wish u all the best who also take the paper this evening..wish u all the best and the tougher will win..

gambatte kudasai!!!!

Wednesday, April 21, 2010

bosan sangat

aku xtahu nak buat ape petang nie...

padahal aku ada paper lagi esok..english for academic writing pulak tuuu....ntah...rasa kosong je..nak kate aku banyak sangat tido hari ni,..ye la kot..mlm td aku tido lambt..standard la klo tido after abes paper...ntahla..

yang pasti aku rindu kat seseorang..sunyi..xtahu nak buat ape...

kenapa aku selalu camni ek?

aku mengharap seseorang care kat aku setiap masa ke?teringat pulak kesah lampau aku...ngeri..jahil sungguh..aku dah xnak buat dah benda yang aku buat dulu...flirt with all women..damn..reveal the old me..nothing to hide anymore..kat akhirat nanti pon,setiap yang kita lakukan kat atas muka bumi ini akan ditayang life depan mata ko!time tuu dah xgune dah nak menyesal..

ape aku nak dalam hidup aku?mazda rx-8 ke hidup penuh dengan kemanisan iman ke atau keredhaan illahi atas segala perbuatan aku...ini soalan yang aku masih belum dapat rungkaikan 100% tanpa cacat cela..ntah la..

pape ntah aku tulis ini sekadar luahan perasaan aku yang ntah pape petang ini.21april2010..sekian,wassalam...

Tuesday, April 20, 2010

alhamdulillah..


1 paper finished 7 left..
thanks god
because i have make an all out effort for my 1st subject in this final exam....
im really happy when leaving the examination's class because i left my answers sheet without empty..alhamdulillah..


and

before im forgot, i have to tell u all that i also happy this morning...hehe..when i call my mom,say that i got exam,she already pray for me in her subuh's prayer(reminder;subuh's prayer at sarawak is early then k.l)...when i text my girl and yet i got her reply with her wish me all the best....

it trigger me to set for the exam..hehe..the happiness not stop in there..for addition,my friend that i call her akak gave me a kek batik..it so delicious but i cant ate it alone because she want me to donate it to all my friends..huhuhu..but then,i thanks her too..:)(boleh jual..hehehe..)

i hope next paper,that is ethnic relation,i can do better than today..wish u all the best guys...lols


Monday, April 19, 2010

sudah sampai masanya....





hihihi..lawak la pulak bila tengok balek tajuk entries aku kali ini..fisrt of all,assalamualaikum warahmatullahi wa barakatuh,salam ukhuwah..esok merupakan hari pertama aku untuk duduk menjawab soalan penggal akhir aku untuk semester ini iaitu semester 2,tahun 1 ijazah sarjana muda strategi pertahanan....ini ayat skema,,,...

hehe..final exam aku start esk,20 april 2010..by right,my first paper is non traditional security.kejap je dah nak habis dah sem nie...bak kate roomate aku time amek slip exam aritu;"macam baru start je semester ni...hehhee:)"..xrase kan...mase terlalu cepat bergerak..

aku teringat satu ayat ni...daripada sape ntah,aku lupe...dia kate"klo ko xkejar mase,mase akan potong ko tanpa ko sedari"..betol kan,kan,kan??..sudah sampai masanya kita keluarkan balek ape yang telah kita pelajari kat dalam kelas...segala penat lelah,ngantok tertidur-tidur time lecture tok 6bulan nie,sume kena apply balek kat kertas exam,ESOK...wahh...apply..bukan pakai buang...abes exam,lupe sume skali...bukan camtu..apply tok mase hidup bawak sampai kita dah xbernafas pulak....

baru kena dengan satu hadis yang lebih kurang camnie lah bunyinya"akan terputus segala pahala daripada si mati kecuali 3 perkara iaitu;
amal jariah@sedekah,
doa anak yang soleh,
dan last sekali,ILMU YANG BERMANFAAT"
(correct me if im wrong ye..sye budak baru belajar...thank:)..)..so,korang pikir-pikirkan lah ye...disamping ini juga,Aku turut ingatkan diri aku..

akhir kalam,wish me all the best and good luck...for u all,i wish u all perform well too...same-same lah kita majukan diri..wassalam..

Sunday, April 18, 2010

beringat lah...


bayang kan korang kat atas roda tu..then roda tu bergerak..bayang kan~~~~
hidup ni ibarat roda...kejap kita kat atas...kejap lagi kita kat bawah...ingat!!!..

hari ini maybe kita nampak diri kita elok je..boleh je nak berlagak ikot suka..orang mintak tolong elok-elok, ko cakap ganggu hidup ko...tapi ingat,esok lusa,ko xdapat dah nak berlagak camni..kalau ko xmintak tolong dengan orang tu,ko mintak tolong orang lain..silap-silap sama kes dengan ko berlagak...(aku xtahu ape aku mencarut nie,tapi ni lah yang aku rasa time ini...chill)

mbe bilik aku suka guna ayat 'hidup ibarat roda' kalau nak start gaduh,kalah gaduh atau sewaktu dengan nye...yang lawak nye,dorang buat kesalahan yang same even kesalahan tu not really big deal pon...membe katakan..gaduh camne pon,nanti-nanti kalau ada masalah membe yang jadi teman gaduh tu jugak kita mintak tolong...ingat..

tapi aku sedih sungguh ada membe yang cakap camtu..sedih amat..aku xtahu lah ape yang dia pikir time dia luah perasaan camtu..my girl pernah kate;'kita kena buat benda yang kita suka kat someone,nanti kita dapat ape yang kita suka dari someone...xkisah lah kita kenal atau x..tapi kalau kita buat benda yang kita xsuka kat someone benda tu jadi balek kat kita''....indah kan sentence dia...

dulu,aku xsuka someone buat benda yang aku xsuka..tapi aku buat benda yang xsuka tu kat someone yang lain..(eh,eh...korang paham x?ayat aku ketimuran cket)..hasil nya,aku dapat gak la benda yang aku xsuka tu tepat pada diri aku...

sekarang,baru aku paham kenapa...so,aku xnak la korang buat ape yang aku pernah buat..saket..bila orang buat camtu...


kesimpulannya,beringatlah,hidup ini ibarat roda..hari ini ko dapat ape yang ko nak,tapi esok-esok belum tentu ko dapat ape yang ko nak..ko kutuk orang buat something,esok-esok ko pulak yang kena kutuk seperti mana ko kutuk orang...
sekian..

Saturday, April 17, 2010

renung-renungkan lah....

"Dan janganlah kamu berbahas dengan ahli kitab melainkan dengan cara yang lebih baik, kecuali orang-orang yang berlaku zalim di antara mereka dan katakanlah (kepada mereka): Kami beriman kepada (Al-Quran) yang diturunkan kepada kami dan kepada (Taurat dan Injil) yang diturunkan kepada kamu dan Tuhan kami, juga Tuhan kamu, adalah Satu dan kepadaNyalah, kami patuh dengan berserah diri."
(Al-Ankabut:46)

dikala kita merasakan kita ini umat terbaik,ingatlah akan peristiwa syaitan laknatullah dimana Allah S.W.T menperintahkannya tunduk sujud kepada nabi Adam A.S,tetapi syaitan laknatullah enggan berbuat demikian kerana bangga dirinya diciptakan dari api!walhal sebelum Adam diciptakan syaitan laknatullah tidak pernah kufur berzikir kepada Allah S.W.T...
Janganlah berbangga diri tapi kita perlulah bersyukur dan merendah diri kerana kita juga tidak mampu memilih untuk lahir dalam keluarga Islam, dan ketika menerangkan Islam kepada mereka perlulah dilakukan secara berhikmah dan berakhlak.

renungkan lah wahai saudaraku...aku mengingatkan kepada diriku sendiri,jika ada salah tutur kata diharap dapat ditegur.segala kesalahan aku datangnya dari kelemahan aku sendiri..sekian,wassalam...

pagi yang indah




wah...sungguh indahnya waktu begini bagi seorang student yang tidak lama lagi akan menduduki final exam..kebiasaannya aku di sini jarang sekali mendapat cuti pada weekend xspeciaaly hari sabtu....hari camni memanag sesangat-sangt la payah untuk bangun lewat seperti student-student laen di luar sana.tapi tidak mengapa..its talk about our duty..

tapi pada ketika ini,aku masih tersadai di atas katil yang empok tanpa sebarang gangguan seperti pekikan perbarisan,spotcheck bilik etc..indahnya tidak dapa aku bayangkan...hahaha..

mungkin korang-koang nieyh dah biasa bangun lambat tym weekend.tak kisah la kan..janji aku puas tido hari ini..hahaha..cam angau je sebut pasal tido ini...


~~~~~mooooorrrrrninnnnggggg~~~~~~

Thursday, April 15, 2010

nukilan daripada kekasih yang dicintai selalu..

You come into my life and light a sparks to it. you give me a new dimension in my life. A whole new definition to love, it feels like I am someone else when I am with you. I thought I want to give a shot of try. I thought it merely a crush, u light a sparks and soon it will fade and things will back to its normal order. Because at that moment, I know I am not the girl you would run for. I know I am the one you search. Because all those memories that left behind, it doesn’t remind you of me.
I don’t want to say goodbye to you. You are who set it up, and you are the one who made it starts. And I am the one who feeling lost. You want me to forget every little thing you said. And I move on. Trying my best not to build up my future from the broken pieces of my past.
Yet, somehow you come back. Giving another me another hope to spare, another dream to fill my days. I love being with you, you know. You are the most wonderful things happen in my life, and you a great companion to me. you might not able to give me all the things that I want, not even your time, but every moment we spent together is the moment that I wish the clock will stop ticking and what is left is only us being together. falling in love with you might not makes my world spin around, but it surely makes the ride worth-while. Thanks.
You know, we might not able to be together all the time, and how I wish things will always go in my way. Despite all the fight that we fought, all the tears that we cried, all the laughter that brings joys to us, I do love you a lot. As the time passes, things change, but I’ll always be here for you.

tension la....arrghhh!!!


weyh,korang xpenah ke rse tension?

cmne ek korang manage tension korang?

klo ada cara tuu,share la kt aku...

tension bercampur mental tahap gaban desu..

saket aty pon ade...

pastu buat aku blur smpy aku xtw nk study ape...

nak tido,nty rse cm ada bnde xsettlee lagi...

eei..


luahan perasaan ku dimalam yang hambar ini...

Wednesday, April 14, 2010

aduh sakitnya~~~~arghh!!


tanggal tarikh 17march 2010 bersamaan dengan hari rabu minggu keempat,seperti kebiasaannya kami para mahasiswa universiti akan menjalankan satu program merentas desa di bukit sg,besi..seperti yang kita sedia maklum,bentuk muka bumi yangg berbukit-bukau akan menambah lagi semangat bara bagi mendaki bukit sg.besi tersebut...
dianggarkan jarak dari padang utama universiti merentas ke bukit sg.besi satu pusingan lengkap adalah 4-5km..tidak seberapa jauh tetapi cukup memenatkan bagi mereka yang tidak mempunyai daya fizikal serta mental yang kuat disamping dengan latihan sukan setiap petang...maksudnya bagi mereka yang membuat latihan membesarkan punggung dan perut akan merasa mustahil
oleh yang demikian,masa maksimum untuk menghabiskan larian merentas desa tersebut ialah 45minit bagi lelaki dan tambah 10minit lagi iaitu 55minit bagi wanita.ini membolehkan tahap fizikal yang ideal bagi para siswazah yang melanjutkan pelajarannya disini universiti ini...ok,..cukup untuk pengenalan...

dimulakan cerita,aku memulakan larian seperti biasa;tenang tanpa gangguan,melangkah terus tanpa perlu memikirkan sebarang masalah,terus melangkah menghampiri beberapa orang siswazah yang mendahului aku jauh kehadapan..sebelum ini,kami akan dipecahkan mengikut batalian masing-masing mengikut haluan yang biasa diberikan(kiri dan kanan) tetepi petang itu,para jurulatih ingin mengubah permulaan larian iaitu dengan melepaskan para siswazah mengikut satu haluann sahaja.oleh itu,dapatkah kamoo mengimiginasikan betapa padatnya haluan bukit tersebut?sangat lah kucar-kacir jadinya..

secara tidak lansung,aku teruskan larian seperti biasa tetapi banyak membuat kilasan bagi mengelak daripada bertembung dengan para siswazah lain..pada permulaannya amat lancar sehingga aku dapat menghitung mereka yang memakai baju berwarna biru sama sepertiku meluru pantas dihadapan ku...aku kira-kira lebih kurang 5 ke 6 orang.mantap sungguh..walhal,aku masih mengharungi satu kelompok yang constant speed(aku gelarkan mereka satu kelompok besar sebab ramai sangat berkelompok).

untuk dijadikan cerita,semasa dipertengahan larian semasa aku sibuk mengorak langkah mengelak manusia seorang demi seorang tanpa gagal aku terus ghairah dengan larianku...mulutku terus memuji kebesaran allah walaupun nafasku tercungap-cungap menyedut oksigen.terus-menerus aku berlari sehingga tiba masa untuk menuruni bukit.aku terus mengelak mereka yang mendahuluiku terutamanya abang-abang tahun akhir.

aku menganalisa bentuk cerun bukit yang berliku-lekuk yang agak bahaya..tapi disebabkan semangat ingin memintas mereka yang seangkatan denganku,keselamatan diri tidak lagi ku hiraukan...menuruni bukit terus-menerus membuat kan aku lalai.sehinggakan tragedi yang tidak ku ingini berlaku..jeng,jeng,jeng..

aku terpecok dan hampir jatuh disebabkan terpijak batu yang besarnya genggaman tanganku.saketnya tidak dapat ku luahkan disini.aku biarkan saja sakit dipergelangan kaki sebelah kiriku demi menyenbunyikan maluku di hadapan abang-abang yang aku pintas tadi..aku terus berlari walaupun perlahan.aku tahan dan terus memoralise kan diri sehingga ke garisan penamat iaitu batu putih di hadapan padang utama universiti..aku slamber dalam kesakitan yang ku alami.




aku cube tahan tetapi tidak berdaya kerana kakiku bengkak hingga menyukarkan sesetengah pergerakan ku seperti menunaikan solat,berenang dan lain-lain lagi..aku ingatkan hilang nya bengkak akan membuatkan hari-hariku semakin okay tetapi fikiranku meleset sama sekali..

semalam,13april 2010 kakiku masih lagi sakit.walaupun aku dapat menunaikan solat seperti biasa tetapi ketika berenang aku masih lagi lemah.aku tidak dapat bergerak pantas didalam air seperti dulu..mungkin ini cabaran dari-Mu.aku akan tetap teguh berdiri menempuh hari-hari mendatang..