Thursday, May 27, 2010

xdapat nak balek gawai nie..




mlm td,ajutan gtw sume dak saba sarawak ada perjumpaan keesokkan harinye(27may2010)..
aku sedikit hepi kerana masih ada peluang untuk aku memohon cuti untuk balek bergaawai bersama keluarga..

hari ini,aku berjumpa dengan kapten fahimi...dia memberitahu,hanya peg kadet yang menyambut gawai sahaje balek...mean that,peg kadet berbangse iban...
so,aku forward kn la harapan ku untuk balek bersama-sama ngn mbe2 sarawak ku yang laen...
coz im iban too...just that aku kacukan iban+melayu...kapt fahimi berfikir panjang,walhal OC ak juga turut berada di situ...dy dengan serta merta mengatakan aku ini melayu dan terus mengatakan aku tidak lagi menyambut perayaan gawai..

sedih bercampur terkilan kerana ada juga officer yang berfikir demikian...
masuk tahun ini,sudah 4 tahun aku tidak balek bergawai bersama akek dan inek ku di kanpung..
insya allah aku akan balek nannti bla ada lagi peluang sebegini...


akhir kalam,aku ingin mengucapkan selamat menyambut hari gawai khas buat akek n inek..turut sekali yang terutama;my girl,fyonna beatrice yang tidak sabar-sabar lagi ingin meraikan sambutan gawwai bersama keluarga di kampung...setiap kesalahan harap dimaafkan..gayu guru gerai nyamai..
i wish i was there,mengabang bersama,tapi apa kan daya..

Thursday, May 20, 2010

fikiran ku apabila di hadapan laptop...




dikala hujan lebat merenjis-renjis rumah ku,terdetik diriku ingin mencoret sesuatu pada blog milik ku ini..terus meneliti ayat-ayat yang patut aku pilih untuk menbuatkan kalian terus-menerus membaca,....ok...hambar..ahaks

aku ada soalan nie kat kalian..kalau korang bkak laptop dan boleh access to internet,apa yang korang akan bkak??haa...stop baca jap...then....berfikir...dapat jawapan???....ok....simpan je jawapan korang then terus kan berfikir....hek..baik buruk belakang cerita la kan...

ok...then korang banding kan ngn jawapan aku nie...ada yang same x???...

kalau la aku bkak laptop dan boleh access internet,...
first sekali aku akan bkak mukabuku...usha-usha jap ada member baru atau x,then terus ke profile...ada x sape-sape yang post or comment aku punyer post...
second,agak-agak bosan ngn mukabuku,aku akan terus bkak chess.com....bermain main catur ngn player-player lain secara online...main chess aku memang jarang rasa bosan...kalau terus menerus menang la kan...tapi,kalau kalah dan terus kalah,sapa-sapa main pun fed up...hehe..
third,website-website lain aku bkak kejap-kejap je...cam maybank2u,utusan online, and so on...bukan ape,aku nie jenis yang xsuke membaca benda yang aku rasa malas nak baca...hampir sume benda-benda yang berkaitna membaca nie,aku memang malas...sebab tu la aku lame xmencacau dalam blog nie..hihihi..

my friend,
so,ada yang same x??klo xde tu,elok la..korang boleh g jauh dari tuu..hehehe


p/s:aku rasa cam nak selsama je sekarang..hopefully flu nie xlame...:)
















berfikir....

3hari melalui LKP(latihan ketenteraan Perkhidmatan)......

guling-guling memang perit buat pertama harinya..boleh trauma klo staff PTI bagi front support,down....guling,...go!!!!..memang conform 100m perginya...hahahaa
sonok...ada yang jaln cam ketam,ada yanng muntah-muntah cam pompuan ngndung 2bulan...
muntah pun xalang-alang...sume ijo-ijo...eeewwwww...hihihi

hari ke-2,pt cam biasa...layan je la...janji palak nyamman...bah...best...after pt,badan sume sengal-sengal je..nak gurau-gurau just gune 1jari dah ley buat gaduh...bukan gaduh betul pon...gaaduh men-men...

seronok...

Tuesday, May 18, 2010

genap 7 hari perginya seorang wira..


harini genap seminggu CBBM ahmad nordinie meninggalkan kita serta meninggalkan persada dunia tentera udara..SMS yang aku dapat daripada salah seorang skuad ku mlm itu amat menyentuh lubuk hatiku..sekian lame tidak mendengar khabar beliau dan apabila ketemu beliau pula pergi jauh...allah lebih sayangkan kamu...semoga rohmu dirahmati allah dah semoga abadi di sana...

sedih bila terkenang hidup bersama beliau ketika di bangku sekolah dulu since form 4 n form 5 di maktab tentara diraja..1st batch pengambilan form 4 sesi 2006..ingat lagi si arwah selalu membuat ape yang disuruh apabila tahu si arwah muda setahun dari skuad-skuad yang lain..

si arwah jarang merungut malah membuat sesuatu tugasan dengan jaya nya even kadang-kadang si arwah pernah mengeluh..
kisah kita satu skuad di dalam kompeni hotel masih sedar dalam ingatan aku..tidak dapat aku lupakan engkau wahai sahabat...

ucapan takziah kepada keluarga si arwah agar banyakkan bersabar..
keberanian kau yang membuatkan engkau pergi akan kami sanjung dan ambik iktibar..


p/s:soory,aku xdapat olah dengan baik entry kali ini...untuk khabar yang jelas,sila lah melawat ke;
http://www.airforce.gov.my/index.php?option=com_content&task=view&id=618


Friday, May 7, 2010

masih sedar lagi



hye there...hehehe..sepatotnye time-time camni aku dah lena dibuai mimpi...tapi malam ini aku masih la sedar...

maybe disebabkan xsabar nak dapat cuti esok or maybe xsabar nak keluar dari 'kemku,syurgaku' or maybe xsabar nak jumpa membe-membe sekolah agame dulu or maybe xsabar nak teman si dia menunggu flight masing-masing untuk keesokkan harinya...

rindu rasanya tidak dapat ku gambarkan..the thing that im always thinking will be approach soon..i had missed it once..and i will not miss this one again...

cuti semester ku tidak la panjang seperti universiti-universiti laen tetapi ianya amat bermakna bagi ku walaupun sementara..seminggu...sementara la tu kan..

time nie,mesti adek-adek aku dah makin besar..makin comel-comel...hehehe...rindu nye abang kat korang niee...nak beli ape eh esok tok dorang???hmmm...

time nie jugak,membe-membe aku sume dah bawak moto,bawak kete ngan kerjaya masing-masing..gaya...dulu,same-same pakai songkok pakai tie pergi kelas...tapi sekarang dah lain..sume macho-macho...maybe dah ada yang dah kawen dah pon..




time nie jugak,aku masih mengejar ijazah ku disamping meneruskan karya sebagai seorang pegawai tentera......

indah kan..hek:P..









Thursday, May 6, 2010

berakhir sudah semester 2,bermulanya cuti..


alhamdulillah,syukur ke hadrat illahi dengan limpah dah rahmat-Nya,aku telah berjaya menghabiskan paper final semester 2 semalam,05may2010...(arini baru nak post,sbb hepi sgt smlm...hahahahaa)....

paper smalam sepatutnya 3credit hours,tapi aku wat cam 1credit hour je...bukan ape..hatiku lansung tidak concentrate dengan last paper but then,i still doing my best...hatiku sejak dari hari selasa lepas,asyik terkenang kampung halaman..sekian lama akutidak balek ke kampung..bersenda gurau dengan adek-adek,bermesra ngn parent,especially my mom,lepak-lepak ngn shbt baek ku,..haish...aku dah boleh lupe dah sume tuu even untuk sementara...seminggu je cuti kan...tapi xpe,at least ada cuti daripada xde terus kn...

esok,aku dah start cuti...so,rentetan itu maybe menyukarkan aku untuk meng'update' blog nie recently..papehal nanti,lepas abes cuti,aku cite la mane-mane part yang aku rase seronok nak share ngn korrang...hhehehehe:)..

pejam celik,pejam celik,xsangka aku dah habes kan setahun dalam proses nak mendapatkan segulung ijazah...wahhh...indah sungguh..harap-harap,xda la aral melintang tok aku mendapatkannya...amin...

so,u guys hopefully have a great moment in holiday too..(balek-balek nanti,bawak la makanan cket tok membe ni ha..hek)

that all i have for this morning...

assalamualaikum.w.b.t







Monday, May 3, 2010

meaningfull


salam...

hari-hari yang mendatang,menakutkan aku....

cruel life but without this cruel thing it doesnt bring the meaning of life...

aku risau ape akan jadi nanti..makin banyak masa dilalui,makin dekat aku kepadanya

elak punye elak,tackle punye tackle,aku mesti menemui nye..

hopefully aku sempat buat something yang can make myself,my family,my girl proud of me before the time comes...




p/s:beringat la..hidup hanye sekali.enjoy mane pon kite,kite tetap akan pergi jua..
jangan la kamoo mencintai dunia lebih dari akhirat n agamamu..







Saturday, May 1, 2010

bring your mind on it...think..

video

Open Your Eyes
Look around yourselves
Can’t you see this wonder
Spreaded in front of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in their orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony

Let’s start question in ourselves
Isn't this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside ... No

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise

Take us in the best way,....ALLAH
Guide us every single day,...ALLAH
Keep us close to You
Until the end of time..

Look inside yourselves
such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger, love and pain
And all the things you’re feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?

Let’s start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside ... No

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth

Let it take us by surprise
Take us in the best way....ALLAH
Guide us every single day...ALLAH
Keep us close to You
Until the end of time..

When a baby’s born
So helpless and weak
And you’re watching him growing...
So why deny
What’s in front of your eyes
The biggest miracle of life...

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise

Take us in the best way...ALLAH
Guide us every single day....ALLAH
Keep us close to You
Until the end of time..
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth


You created everything
We belong to You
Ya Rab we raise our hands
Forever we thank You..
Alhamdulillah...